Dina problem har en gemensam nämnare…

Jag inspirerades till detta inlägg efter ett samtal med min fru Sara igår. Vi satt i bilen mellan Malmö och Österlen och har alltid bra samtal när vi reser med bil. Allt från hypnos, personlig utveckling, ångest till tv-serier och framtidsplaner.

Jag hade en bekant som alltid verkade råka ut för en massa skit. Var det inte i relationer så var det jobbet. Relationen med hans föräldrar var ansträngd och han behövde motivation i sitt företagande. Just när det verkade som att allt ordnade upp sig så dök det upp något nytt problem. Jag och Sara satt och funderade på vad det är som gör att vissa människor alltid har något problem trots att livet borde fungera bra.

Det vi kom fram till att alla problemen hade en gemensam nämnare: Personen i mitten av dem. För vad som än hände fanns det alltid en extern orsak och ursäkt. Problemen med hans dåvarande tjej fick honom att börja röka igen, kunderna är dumma i huvudet och därför gick affärerna dåligt. Hans kompisar tycktes inte bry sig om hans problem och därför fick an ångest och dåligt självförtroende.

Det kan ju tyckas hårt när en människa kämpar med negativa känslor och tankar. Men det är inte någon annans uppgift att ta bort dem. Det är inte en relations fel att du börjar röka. Det är inte kunderna som utvecklar ditt företag.

Min bekant hade som du förstår problem med både ångest och dålig självkänsla. Och för att slippa se på det tunga som fanns inom honom hittade han orsaker till det i omvärlden. För om det inte finns några problem, varför mådde han så dåligt?

Det kan vara svårt att granska sig själv och sitt liv. Att se igenom sina undermedvetna mönster. Att ta tag i sig själv och göra en förändring. Att ta ansvar som en vuxen person. Det trista är att ingen annan kan göra det åt dig.

Det fantastiska är att du kan. Tar du de första svåra stegen är halva jobbet gjort. Sluta klandra omvärlden. Rannsaka dig själv. Har du bäddat din säng? Håller du dina tider? Har du gjort det du sa du skulle göra?

Det kan kräva mycket tid och energi att förändra sina undermedvetna tankar och känslor men det finns inget som är mer givande eller intressant.

Tysta din inre kritiker

Vad ska man göra med den inre kritikern som man vet egentligen inte har rätt men inte kan hålla klaffen? Det känns inte som att den vill ens bästa utan ständigt vill sabotera och skapa negativa tankar om en själv. Även om det kan tyckas som att den bara jävlas så kan det i många fall vara så att den inre rösten, kritikern, är ett överdrivet försvar. För att skydda från yttre kritik, misslyckande eller besvikelser försöker den övertala en om att inte ens försöka.

Hur tystar man den inre kritikern?

Den goda nyheten är att den inre kritikern kan tystas. Genom att i hypnos ta reda på vad syften är med den inre rösten kan du lära dig att hantera den, skapa nya positiva tankar och ett nytt sätt att tala till dig själv som passar bättre när du vill prestera och må bättre. Du får vad som kan upplevas som ett mer sant perspektiv på dig själv. Det kan också leda till att du får mycket lättare att hantera kritik utifrån.

När du känner att du tror på dig själv är det mycket lättare att skapa, att sätta igång och vara nöjd med den du är och vad du gör. Vem är bättre än du själv på stötta dig och tro på dig själv?

Hypnos online

En av mina första egna erfarenheter av hypnoterapi var dagen innan min allra första hypnosshow. Jag kände att min scenskräck gjorde mig för nervös för att det skulle funka och tog då hjälp av Jonathan Chase i England. Åkte jag då dit för en session? Nä såklart inte. Hypnosen skedde online och gav så pass goda resultat att jag kunde släppa nervositeten under showen som fortfarande är en av mina bästa någonsin.

Året efter då jag själv började jobba med hypnoterapi kände jag ingen tvekan över att jobba med hypnos online. Efter sex år med att ha jobbat med klienter över nätet känner jag mig fullständigt trygg med att möta mina klienter från hela Sverige men även från övriga Europa och så långt bort som Australien.

hypnos-online.jpg

Fördelar med terapi och hypnos online

I nuläget sker ca 50% av mina sessioner online och jag har målet att flytta mer av mitt arbete dit. Det innebär ett antal fördelar för mina klienter men även för mig. Det gäller bl.a flexibilitet med tider, ekonomi, bekvämlighet och valfrihet. Det är inte bara jag som märker dessa fördelar utan det har även synts i forskningsstudier angående terapi online. Läs mer dessa fördelar och hur jag jobbar online HÄR.

Eller så vet du redan att du vill anlita mig för att slippa ångest, oro, hantera stress, stärka självkänsla och självförtroende eller arbeta med din personliga utveckling. Boka Här.

Hypnotisör tar bort stamning på några sekunder...

En video dök upp i mitt flöde i morse som jag verkligen vill dela med er.

Scenhypnotisören Marc Savard tar bort en killes stamning på bara några sekunder! Hur funkar det?

Som du kan se kan David prata obehindrat utan stamning som om det alltid varit så. 
Detta handlar inte om vilken teknik eller metod Marc använder sig av. Det har inte med hypnosdjup att göra. 
Stamningen försvinner pga Marcs självförtroende och tro på att han kan ta bort den. David kan prata obehindrat för att han har tillit till att det Marc säger är sant och hans undermedvetna accepterar suggestionen.

Alla sessioner går inte så här snabbt men förändring kan ske på bara några ögonblick.

Funkar hypnos?

Bland hypnoterapeuter cirkulerar det statistik om hur effektiv hypnoterapi är jämfört med kbt och psykoanalys. Jag har sett siffrorna delas av hypnoterapeuter på facebook, instagram och även på deras hemsidor och undrat om bakgrunden till denna statistik. Framför allt pga siffrorna visar en enorm fördel för att använda hypnoterapi. 

Vem har gjort undersökningen och hur gjordes den? Nu har jag ett svar! Jag ville veta just för att jag inte lyckades hitta en ordentlig källa och jag misstänkte att siffrorna delades lite väl snabbt utan att undersöka var de härstammar från.

Allra först vill jag att du ska se vad som delas:

funkar-hypnos


Artikeln publicerades först i The Psychotherapy Journal of the American Psychiatric Association (även om de flesta har American Health Magazine som källa) och är skriven av Dr. Alfred Barrios som kom fram till att Hypnoterapi är framgångsrikt till 93% efter ett genomsnitt av 6 sessioner. Beteendeterapi eller det som idag kallas KBT fungerade till 72% efter 22 sessioner. Psykoanalys fungerade till 38% efter 600(!) sessioner. Ser man på dessa siffror kan man fråga sig hur någon alls kan få för sig att vända sig till psykoanalysen (om nu någon gör det längre) och varför inte människor genast kontaktar närmaste hypnotisör för att lösa sina problem snabbt och effektivt. Frågar man sig samma sak efter att man fått reda på hur han gjorde studien?

Hur kom Alfred Barrios då fram till dessa siffror? 

Gällande hypnoterapin såg han på tre större studier gjorda på 289 patienter. De behandlades för “frigiditet”, astma, alkoholism, ångest, impotens, beteendestörningar, talstörningar och “andra psykosomatiska” symtom. Han rapporterar avsevärda förbättringar hos 94,7%, 90% och 95,2% hos patienterna. Genomsnittligt antal sessioner var 6.

Dr. Barrios studerade bl.a en undersökning gällande beteendeterapi gjord av Joseph Wolpe, en av förgrundsgestalterna till dagens KBT. Han rapporterade att av 295 patienter blev 65% återhämtade och i en annan studie blev 78% av 408 patienter återhämtade. Jag kunde inte hitta information om vilken sorts problem eller symtom de behandlade. Genomsnittligt antal sessioner var 22.

Psykoanalysen då? Här jämfördes två större studier med sammanlagt 1129 patienter. En förbättring i symtomen rapporterades i 45% respektive 31%. Behandlingen pågick i 3-4 år(!) med ca 3-4 sessioner per vecka(!). Ett genomsnitt av 600 sessioner för de patienter som upplevde förbättringar.

Barrios kommer till slutsatsen:

“It is interesting to note the negative correlation between number of sessions and percentage recovery rate.  At first sight this seems paradoxical.  However, if a form of therapy is truly effective, it should not only increase recovery rate, but also shorten the number of sessions necessary (as well as widen the range of cases treatable).”

Alltså om en terapiform är effektiv borde antal människor som får hjälp av den öka och antal sessioner bli färre. Och håller man inte med om detta, ja då antar jag att man tycker om att spendera massa tid och pengar på att prata om sina problem istället för att faktiskt lösa dem.

Funkar hypnos? Ja ser man till metastudien ifråga så funkar hypnos absolut och är överlägset de två andra jämförda terapiformerna.

Studien har dock ett problem i att den är utförd 1970 och således har 50 år på nacken. Men jag kan lugna dig med att hypnoterapin har genomgått förändringar och förbättringar sedan dess. Skulle man göra en liknande studie idag är det enligt mig inte sannolikt att ett genomsnitt skulle ligga på så mycket som 6 sessioner.

Efter att ha läst mer om hur denna statistik kommit till så undrar jag fortfarande hur någon kan få för sig att vända sig till psykoanalysen och varför inte människor genast kontaktar närmaste hypnotisör för att lösa sina problem snabbt och effektivt.

Jag har själv inte gjort någon undersökning av hur många sessioner mina klienter behöver för att uppleva en förbättring eller t.o.m frihet från de problem som de sökte upp mig för att bli av med. (Det rör sig oftast om problem med självkänsla, självförtroende, prestation, rädslor och stress.) Däremot kan jag uppskatta att de flesta klienter träffar jag 2-4 ggr även om det i de fall som det funkar perfekt räcker med en session. Jag ger dock aldrig några garantier angående förväntat resultat.

Vill du själv läsa studien i sin helhet så finner du den på http://www.spccenter.com/hypnotherapy_reappraisal.php

5 tips för att sluta prokrastinera!

Jag kan det här med att prokrastinera. Är riktigt duktig på det t.o.m. Jag har skjutit upp att tvätta och städa, plugga, jobba (oja), träna. Egentligen vore det enklare att räkna upp vad jag inte skjutit upp till morgondagen.

Men för varje gång jag prokrastinerar skjuter jag upp mina drömmar till framtiden istället för att föra dem närmare mig.

Att prokrastinera innebär att man skjuter upp något man behöver och vill göra till senare. Det kan vara både avsiktligt och oavsiktligt. Ganska enkelt kan man räkna ut att det kan få konsekvenser på karriären, motivationen, ekonomin, hälsan.

Jag trodde själv först att det handlade om en rädsla för att misslyckas som gjorde att jag drog mig för att agera, kliva fram men har mer och mer sett att det kan ha att göra med en rädsla för att lyckas. Är jag värd att lyckas? Är jag bra nog? Att kunna identifiera de bakomliggande orsakerna kan underlätta enormt när du vill bli mer handlingskraftig och proaktiv.

Här är mina 5 bästa tips för att sluta prokrastinera:

Vad använder du för ursäkter? Gör dig medveten om vad du använder för ursäkter när du prokrastinerar. Se till att syna dig själv. Är det verkligen så att du är för trött för att träna? Vad gör du istället? Har du en tendens att kolla på serier istället för att skriva? Kanske bör du fundera på att avsluta Netflix eller börja skriva för hand istället? Se till att du gör det svårare för dig själv att prokrastinera.

Visualisera och öva in att du får det gjort, känn hur bra det känns. Innan du skapar positiva vanor är det alltid lättare att öva in dem mentalt. Det undermedvetna skiljer inte mellan inre och yttre verklighet så när du lever dig in i en visualisering uppfattar ditt undermedvetna som att du redan gjort det. Allt du övat in och gjort tidigare är lättare att utföra. Lev dig in i att du gör det du tidigare skjutit upp och känn hur skönt det känns när du får det gjort.

Arbeta efter schema. Ofta handlar prokrastinering om att man inte har en tydlig bild av vad man ska göra och fokus hamnar lite överallt. Schemalägg sakerna på din lista. Lägg in dem i 30-minuterspass och ta 5-minuterspauser där du andas, mediterar, äter en frukt eller sjunger en sång. Det gör det är lättare att fokusera och slutföra dina uppgifter.

Fira när du är klar med en uppgift. Låt inte det passera som ingenting. Ge dig själv en highfive, le stort. Du tränar din hjärna att uppskatta och uppmärksamma när du når framgångar, stora som små. Ju mer du fokuserar på dina framgångar desto mer framgångar kommer du uppleva.

Det femte tipset kan vara både det enklaste och mest effektiva:

Identifiera det som hindrar dig. Har du känslan av ett motstånd som gör att du prokrastinerar? En känsla är energi och energi kan du omvandla. Vill du ha hjälp? Boka in dig på en Hypnoterapi-session. På bara några få timmar kan vi hjälpa dig omvandla negativa tanke-känslo-och beteendemönster och skapa nya som hjälper dig komma närmare dina mål och din vision.

Vad är Trancemorf?

Genom alla terapitimmar och i samarbetet med klienter har jag sett behovet av en mer lättsmält terapiform. Jag har med tiden utvecklat en symbolistisk metod -TranceMorf- som kort går ut på att definiera en oönskad* känsla och plocka ut den för att beskådas i ljuset. Vilken färg och form har den? Vad vill den? Vad är dess uppgift? är exempel på frågor som kan komma upp. Vi vill bli vän med känslan och omforma dess energi så den ligger mer i linje med dina mål. När känslan “morfat” till en ny energi är det tid att integrera den igen för att den ska kunna göra det den gör bäst. Det undermedvetna gör symboler av känslo-och tankemönster och ändrar man symbolen ändrar man mönstret.

Ofta känner du mycket sympati och förståelse för känslan efter att den blivit definierad utanför dig där den inte kan överväldiga dig längre. Vi vill äga våra känslor inte tvärt om och denna metoden är otroligt effektiv för att få ner en känsla som tagit för stora proportioner till mer hanterliga nivåer där den istället kan ha positiv inverkan på ditt liv.

Den mer traditionella formen av hypnoterapi går mycket djupare in, genom regression, på skeenden som skapat trauman. Det är inte ovanligt att man känner motstånd kring dessa händelser vilket kan göra att man inte vill gå in i dem. För dig som vill se, förstå och förlåta din historia av trauman är detta en oöverträffad metod. Om du däremot just nu inte känner ett behov av att se bakåt och “rota runt” är denna nya TranceMorf-metoden en mer skonsam variant. Den ena utesluter naturligtvis inte den andra men jag är stolt att kunna presentera detta som ett alternativ!

TranceMorf-sessionerna är betydligt kortare, ca 45 min och vi fokuserar på en känsla/problem per session. Många klienter blir förvånade av hur tydlig förändringen känns inne i kroppen.

*alla känslor är bra och finns för att säga oss något men det är viktigt att dom inte tar över och dränker sin människa.

3 tips för att bli fri från scenskräck

Scenskräck, rampfeber eller rädsla för att tala offentligt sägs vara en av de vanligaste rädslorna. Jag pinades under flera år av ont i magen, svårighet att fokusera, nervösa skakningar i kroppen, ångest, muntorrhet och alla andra tänkbara symptom på scenskräck när jag skulle uppträda. Vet inte hur många gånger jag förbannat mig själv för att jag var så korkad att jag sysslar med saker som kräver att jag står på scen.

Idag förstår jag hur viktig rädslan är. Den har hjälpt mig fokusera och skärpa mig. Den har tvingat mig att höja mina krav på mig själv så att jag håller hög kvalitet på mina framträdanden. Den har gjort att jag inte nöjt mig med “ganska bra”.

Om jag vetat för 15 år sedan vad jag vet idag hade jag kunnat hantera rädslan bättre och gjort den till min vän mycket tidigare. För jag rekommenderar inte att du tillåter scenskräcken att ta kontrollen och hindra dig från att tala offentligt, hålla föredrag eller föreläsningar eller ta ordet på ett möte. Om du tar kontrollen och använder den istället för att frukta den kommer du kunna bli mycket mer fokuserad, proffsig och energisk på scen.

Här är mina bästa tips för att bli Fri Från Scenskräck:

  1. Istället för att fly från rädslan, känn in den. Om det inte skulle vara rädsla, vad känns det som istället? Som ett pirr? En stark energi? Vad som händer i kroppen rent kemisk när du är rädd är nästan exakt samma sak som när du känner spänning. Varför gillar man att se på skräckfilm och bli rädd? För att man vill känna spänning! Vi gillar spänning! Om du skulle kunna tolka känslan som spänning istället för scenskräck blir den mer positivt laddad och du kan använda energin som fokus för att vara skärpt på det du vill göra och prestera ännu bättre.

  2. Tala långsammare. När man har scenskräck eller rädsla för att tala offentligt har man ofta en tendens för att tala för tyst och för fort (tro mig jag vet exakt hur det är). Om du har sinnesnärvaro nog att sakta ner ditt tal nästan till en hastighet som känns överdrivet långsam så kommer du antagligen hamna på en talhastighet som är behaglig att lyssna på. Den som talar sakta uppfattas dessutom som mer förtroendeingivande och självsäker. Istället för att få panik över att du i en sekund tappade tråden, gör en paus.

  3. Sist men inte minst: Visualisera! Öva in mentalt hur du ska göra. Förbered dig genom att visualisera ditt kroppsspråk, hur lugn och trygg du ser ut, att dina åhörare är glada och intresserade. Vi skräms rent allmänt av sånt som känns obekant. Det vi känner till och som känns bekant är vi trygga med. När du visualiserar skiljer inte ditt undermedvetna på din yttre och inre verklighet. Din kropp tror att du redan stått på scen massa gånger och framför allt att du gjorde bra ifrån dig varje gång. Därför kommer din kropp och ditt undermedvetna reagera så som du vill. Genom att du känner dig självsäker, trygg och lugn.

Vill du bli fri från scenskräck eller rädsla för att tala offentligt så kontaktar du mig för individuella sessioner eller kolla in Scenskräckspaketet.

Jag vill träffa dig!

Trots min scenskräck har passion länge varit att stå på scen.

Nu när jag är fri från den är det mycket lättare för mig att se anledningen. Det handlade inte om att jag tyckte om att plåga mig själv utan att att jag älskar att träffa folk, kommunicera och lära ut sånt som jag tycker är viktigt och roligt. Undrar du hur jag blev fri från min scenskräck och istället använder den energin för fokus och prestation? Det ska jag prata om under två föreläsningar i Skåne.

Jag vill gärna träffa dig och få möjligheten att prata om möjligheterna till ett friare liv med hjälp av hypnoterapi. I november har jag två offentliga föreläsningar i Skåne. 5/11 i Malmö och 12/11 på Österlen.

Kan du inte komma dit så vi får ses? Under båda föreläsningarna kommer jag prata om vad hypnos är , hur du kan programmera dit undermedvetna och vi kommer dessutom göra en hypnotisk visualiseringsövning tillsammans som hjälper dig att förstå hur du kan använda hypnos för framgång, stresshantering och att bli fri från imposter syndrome till exempel.

5/11: Föreläsning på Studio Tintin, Hjälmarekajen. (Den svartvita båten akterom Blå Båten) Tiden är 18:30 och den är helt gratis. Mer info här: https://www.facebook.com/events/447892309174261/

12/11: Föreläsning på Arnhög farm utanför Örnahusen på Österlen. Tid: 19:00. Pris: 200 kr. Mer info här: https://www.facebook.com/events/754534588331332/