Funkar hypnos?

Bland hypnoterapeuter cirkulerar det statistik om hur effektiv hypnoterapi är jämfört med kbt och psykoanalys. Jag har sett siffrorna delas av hypnoterapeuter på facebook, instagram och även på deras hemsidor och undrat om bakgrunden till denna statistik. Framför allt pga siffrorna visar en enorm fördel för att använda hypnoterapi. 

Vem har gjort undersökningen och hur gjordes den? Nu har jag ett svar! Jag ville veta just för att jag inte lyckades hitta en ordentlig källa och jag misstänkte att siffrorna delades lite väl snabbt utan att undersöka var de härstammar från.

Allra först vill jag att du ska se vad som delas:

funkar-hypnos


Artikeln publicerades först i The Psychotherapy Journal of the American Psychiatric Association (även om de flesta har American Health Magazine som källa) och är skriven av Dr. Alfred Barrios som kom fram till att Hypnoterapi är framgångsrikt till 93% efter ett genomsnitt av 6 sessioner. Beteendeterapi eller det som idag kallas KBT fungerade till 72% efter 22 sessioner. Psykoanalys fungerade till 38% efter 600(!) sessioner. Ser man på dessa siffror kan man fråga sig hur någon alls kan få för sig att vända sig till psykoanalysen (om nu någon gör det längre) och varför inte människor genast kontaktar närmaste hypnotisör för att lösa sina problem snabbt och effektivt. Frågar man sig samma sak efter att man fått reda på hur han gjorde studien?

Hur kom Alfred Barrios då fram till dessa siffror? 

Gällande hypnoterapin såg han på tre större studier gjorda på 289 patienter. De behandlades för “frigiditet”, astma, alkoholism, ångest, impotens, beteendestörningar, talstörningar och “andra psykosomatiska” symtom. Han rapporterar avsevärda förbättringar hos 94,7%, 90% och 95,2% hos patienterna. Genomsnittligt antal sessioner var 6.

Dr. Barrios studerade bl.a en undersökning gällande beteendeterapi gjord av Joseph Wolpe, en av förgrundsgestalterna till dagens KBT. Han rapporterade att av 295 patienter blev 65% återhämtade och i en annan studie blev 78% av 408 patienter återhämtade. Jag kunde inte hitta information om vilken sorts problem eller symtom de behandlade. Genomsnittligt antal sessioner var 22.

Psykoanalysen då? Här jämfördes två större studier med sammanlagt 1129 patienter. En förbättring i symtomen rapporterades i 45% respektive 31%. Behandlingen pågick i 3-4 år(!) med ca 3-4 sessioner per vecka(!). Ett genomsnitt av 600 sessioner för de patienter som upplevde förbättringar.

Barrios kommer till slutsatsen:

“It is interesting to note the negative correlation between number of sessions and percentage recovery rate.  At first sight this seems paradoxical.  However, if a form of therapy is truly effective, it should not only increase recovery rate, but also shorten the number of sessions necessary (as well as widen the range of cases treatable).”

Alltså om en terapiform är effektiv borde antal människor som får hjälp av den öka och antal sessioner bli färre. Och håller man inte med om detta, ja då antar jag att man tycker om att spendera massa tid och pengar på att prata om sina problem istället för att faktiskt lösa dem.

Funkar hypnos? Ja ser man till metastudien ifråga så funkar hypnos absolut och är överlägset de två andra jämförda terapiformerna.

Studien har dock ett problem i att den är utförd 1970 och således har 50 år på nacken. Men jag kan lugna dig med att hypnoterapin har genomgått förändringar och förbättringar sedan dess. Skulle man göra en liknande studie idag är det enligt mig inte sannolikt att ett genomsnitt skulle ligga på så mycket som 6 sessioner.

Efter att ha läst mer om hur denna statistik kommit till så undrar jag fortfarande hur någon kan få för sig att vända sig till psykoanalysen och varför inte människor genast kontaktar närmaste hypnotisör för att lösa sina problem snabbt och effektivt.

Jag har själv inte gjort någon undersökning av hur många sessioner mina klienter behöver för att uppleva en förbättring eller t.o.m frihet från de problem som de sökte upp mig för att bli av med. (Det rör sig oftast om problem med självkänsla, självförtroende, prestation, rädslor och stress.) Däremot kan jag uppskatta att de flesta klienter träffar jag 2-4 ggr även om det i de fall som det funkar perfekt räcker med en session. Jag ger dock aldrig några garantier angående förväntat resultat.

Vill du själv läsa studien i sin helhet så finner du den på http://www.spccenter.com/hypnotherapy_reappraisal.php