3 tips för att bli fri från scenskräck

Scenskräck, rampfeber eller rädsla för att tala offentligt sägs vara en av de vanligaste rädslorna. Jag pinades under flera år av ont i magen, svårighet att fokusera, nervösa skakningar i kroppen, ångest, muntorrhet och alla andra tänkbara symptom på scenskräck när jag skulle uppträda. Vet inte hur många gånger jag förbannat mig själv för att jag var så korkad att jag sysslar med saker som kräver att jag står på scen.

Idag förstår jag hur viktig rädslan är. Den har hjälpt mig fokusera och skärpa mig. Den har tvingat mig att höja mina krav på mig själv så att jag håller hög kvalitet på mina framträdanden. Den har gjort att jag inte nöjt mig med “ganska bra”.

Om jag vetat för 15 år sedan vad jag vet idag hade jag kunnat hantera rädslan bättre och gjort den till min vän mycket tidigare. För jag rekommenderar inte att du tillåter scenskräcken att ta kontrollen och hindra dig från att tala offentligt, hålla föredrag eller föreläsningar eller ta ordet på ett möte. Om du tar kontrollen och använder den istället för att frukta den kommer du kunna bli mycket mer fokuserad, proffsig och energisk på scen.

Här är mina bästa tips för att bli Fri Från Scenskräck:

  1. Istället för att fly från rädslan, känn in den. Om det inte skulle vara rädsla, vad känns det som istället? Som ett pirr? En stark energi? Vad som händer i kroppen rent kemisk när du är rädd är nästan exakt samma sak som när du känner spänning. Varför gillar man att se på skräckfilm och bli rädd? För att man vill känna spänning! Vi gillar spänning! Om du skulle kunna tolka känslan som spänning istället för scenskräck blir den mer positivt laddad och du kan använda energin som fokus för att vara skärpt på det du vill göra och prestera ännu bättre.

  2. Tala långsammare. När man har scenskräck eller rädsla för att tala offentligt har man ofta en tendens för att tala för tyst och för fort (tro mig jag vet exakt hur det är). Om du har sinnesnärvaro nog att sakta ner ditt tal nästan till en hastighet som känns överdrivet långsam så kommer du antagligen hamna på en talhastighet som är behaglig att lyssna på. Den som talar sakta uppfattas dessutom som mer förtroendeingivande och självsäker. Istället för att få panik över att du i en sekund tappade tråden, gör en paus.

  3. Sist men inte minst: Visualisera! Öva in mentalt hur du ska göra. Förbered dig genom att visualisera ditt kroppsspråk, hur lugn och trygg du ser ut, att dina åhörare är glada och intresserade. Vi skräms rent allmänt av sånt som känns obekant. Det vi känner till och som känns bekant är vi trygga med. När du visualiserar skiljer inte ditt undermedvetna på din yttre och inre verklighet. Din kropp tror att du redan stått på scen massa gånger och framför allt att du gjorde bra ifrån dig varje gång. Därför kommer din kropp och ditt undermedvetna reagera så som du vill. Genom att du känner dig självsäker, trygg och lugn.

Vill du bli fri från scenskräck eller rädsla för att tala offentligt så kontaktar du mig för individuella sessioner eller kolla in Scenskräckspaketet.