3 tips för att bli fri från scenskräck

Scenskräck, rampfeber eller rädsla för att tala offentligt sägs vara en av de vanligaste rädslorna. Jag pinades under flera år av ont i magen, svårighet att fokusera, nervösa skakningar i kroppen, ångest, muntorrhet och alla andra tänkbara symptom på scenskräck när jag skulle uppträda. Vet inte hur många gånger jag förbannat mig själv för att jag var så korkad att jag sysslar med saker som kräver att jag står på scen.

Idag förstår jag hur viktig rädslan är. Den har hjälpt mig fokusera och skärpa mig. Den har tvingat mig att höja mina krav på mig själv så att jag håller hög kvalitet på mina framträdanden. Den har gjort att jag inte nöjt mig med “ganska bra”.

Om jag vetat för 15 år sedan vad jag vet idag hade jag kunnat hantera rädslan bättre och gjort den till min vän mycket tidigare. För jag rekommenderar inte att du tillåter scenskräcken att ta kontrollen och hindra dig från att tala offentligt, hålla föredrag eller föreläsningar eller ta ordet på ett möte. Om du tar kontrollen och använder den istället för att frukta den kommer du kunna bli mycket mer fokuserad, proffsig och energisk på scen.

Här är mina bästa tips för att bli Fri Från Scenskräck:

  1. Istället för att fly från rädslan, känn in den. Om det inte skulle vara rädsla, vad känns det som istället? Som ett pirr? En stark energi? Vad som händer i kroppen rent kemisk när du är rädd är nästan exakt samma sak som när du känner spänning. Varför gillar man att se på skräckfilm och bli rädd? För att man vill känna spänning! Vi gillar spänning! Om du skulle kunna tolka känslan som spänning istället för scenskräck blir den mer positivt laddad och du kan använda energin som fokus för att vara skärpt på det du vill göra och prestera ännu bättre.

  2. Tala långsammare. När man har scenskräck eller rädsla för att tala offentligt har man ofta en tendens för att tala för tyst och för fort (tro mig jag vet exakt hur det är). Om du har sinnesnärvaro nog att sakta ner ditt tal nästan till en hastighet som känns överdrivet långsam så kommer du antagligen hamna på en talhastighet som är behaglig att lyssna på. Den som talar sakta uppfattas dessutom som mer förtroendeingivande och självsäker. Istället för att få panik över att du i en sekund tappade tråden, gör en paus.

  3. Sist men inte minst: Visualisera! Öva in mentalt hur du ska göra. Förbered dig genom att visualisera ditt kroppsspråk, hur lugn och trygg du ser ut, att dina åhörare är glada och intresserade. Vi skräms rent allmänt av sånt som känns obekant. Det vi känner till och som känns bekant är vi trygga med. När du visualiserar skiljer inte ditt undermedvetna på din yttre och inre verklighet. Din kropp tror att du redan stått på scen massa gånger och framför allt att du gjorde bra ifrån dig varje gång. Därför kommer din kropp och ditt undermedvetna reagera så som du vill. Genom att du känner dig självsäker, trygg och lugn.

Vill du bli fri från scenskräck eller rädsla för att tala offentligt så kontaktar du mig för individuella sessioner eller kolla in Scenskräckspaketet.

Jag vill träffa dig!

Trots min scenskräck har passion länge varit att stå på scen.

Nu när jag är fri från den är det mycket lättare för mig att se anledningen. Det handlade inte om att jag tyckte om att plåga mig själv utan att att jag älskar att träffa folk, kommunicera och lära ut sånt som jag tycker är viktigt och roligt. Undrar du hur jag blev fri från min scenskräck och istället använder den energin för fokus och prestation? Det ska jag prata om under två föreläsningar i Skåne.

Jag vill gärna träffa dig och få möjligheten att prata om möjligheterna till ett friare liv med hjälp av hypnoterapi. I november har jag två offentliga föreläsningar i Skåne. 5/11 i Malmö och 12/11 på Österlen.

Kan du inte komma dit så vi får ses? Under båda föreläsningarna kommer jag prata om vad hypnos är , hur du kan programmera dit undermedvetna och vi kommer dessutom göra en hypnotisk visualiseringsövning tillsammans som hjälper dig att förstå hur du kan använda hypnos för framgång, stresshantering och att bli fri från imposter syndrome till exempel.

5/11: Föreläsning på Studio Tintin, Hjälmarekajen. (Den svartvita båten akterom Blå Båten) Tiden är 18:30 och den är helt gratis. Mer info här: https://www.facebook.com/events/447892309174261/

12/11: Föreläsning på Arnhög farm utanför Örnahusen på Österlen. Tid: 19:00. Pris: 200 kr. Mer info här: https://www.facebook.com/events/754534588331332/

Nyckeln till "sanna lyckan"

Brukar du klia dig i huvudet och tänka att du inte förstår vad du kan ha missat? Vad är det som fattas för att allt ska klaffa? Såhär: “Jag har gjort allt rätt” “Jag har jobbat hårdare än nån annan” “Jag får alltid som jag vill” men varför kommer inte tillfredsställelsen, känslan av att vara där jag vill vara? Känslan av att vara hemma, att allt är som det ska. Varför detta konstanta sug efter att finna nyckeln till den “sanna lyckan”?

Läs mer

"Vadå funkar hypnos?"

Jag lyssnade nyligen på en kommersiell radiokanal. En av programledarna har använt hypnos för att sluta snusa. Hon skulle på fest och kände en oro för att sammanhanget och alkoholen skulle få henne att falla tillbaka i snusandet. Inslaget presenterades med fraser som: “Kommer hypnosen funka?” “Kan hypnosen klara av snussuget?”.

Låt oss göra en sak klar: Hypnotisören eller hypnosen som tillstånd har inte ett ansvar att “få dig” göra något eller “funka” för dig. DU har ansvaret. Vad hypnotisören gör är att visa dig möjligheterna att du genom nya perspektiv och nytt tänkande SJÄLV ändra vanor. Du har kontrollen över ditt sinne, ditt tänkande och dina handlingar. Du har ansvar att göra något åt de undermedvetna programmeringar som inte ligger i linje med din högsta tanke om dig själv. Att lägga ansvaret på att du dricker eller att hypnosen “inte funkar” om du faller tillbaka till rökning eller snusande är att förminska dig själv och skjuta bort ansvaret.

Du måste för det första ta ansvar för dina egna val. För det andra måste du vara motiverad till förändring. Det tredje är en tillit till processen och din egen förmåga att stå upp för dig själv.

Dessa tre punkter gäller för alla sorters förändringar du vill göra i undermedvetna vanor. Det är också detta som en hypnoterapeut hjälper dig att ta fram och stärka för att du själv ska kunna genomföra positiva förändringar med en hypnoterapeut som vägledare eller coach.

hypnos-dan-ahtola.jpg

Hypnos är inget för dig som vill att någon annan ska fixa problemet åt dig. Hypnoterapi är ett väldigt starkt och effektivt verktyg för dig som är redo att ta ansvar för dig själv, skapa förändringar till det bättre och är redo att leva ett liv som motsvarar din vision av dig själv.

Ett tillägg: Jag sysslar själv inte med tobaksavvänjning men rekommenderar dig att köpa ljudfilen Bli Rökfri här. Du kan lyssna på den när du vill, var du vill om du är redo och motiverad att sluta röka.

Kontakta Dan Ahtola om du är intresserad av att ha hjälp av en hypnoterapeut specialiserad på självkänsla, självförtroende, prestation och prestationsångest, kontrollbehov, scenskräck, attraktionslagen, framgångsrika mindset och personlig utveckling.

Äntligen förstod jag...

Man kan tycka att efter över fem år och tusentals terapitimmar borde ha en glasklar förklaring av vad jag faktiskt gör. Det har jag haft många gånger men likt allt som utvecklas, expanderar och förbättras så förändras den. Hypnoterapi och attraktionslagen är tydliga ord men hur förklarar man dem förståeligt på djupet?

Tidigare i år snubblade jag över den här videon med Bruce Lipton, författare till Biology of Belief där han i London Real ger en mycket bra förklaring till hur inlärningar, beteenden, fobier, undermedvetna tankar och känslor fungerar. Äntligen fick jag en glasklar bild av vad det är jag gör tillsammans med mina klienter. Vi programmerar in nya, positiva tankemönster, nya mentala vanor som tar dig närmare din vision.

Var i livet stöter du på hinder? Kan du identifiera det så hittar du felaktiga programmeringar. Dem kan jag hjälpa dig omvandla och installera program som stöder din perfekta bild av dig själv.

Hör av dig för att veta mer! Obs! Nu kan du också boka tid i Malmö och via Skype!

Du är här för att förstå dig själv. Inte för att bli förstådd av andra.

Du ska veta att förändring är möjligt. Du behöver inte nöja dig med “good enough”. De flesta av oss lever efter gamla inprogrammerade “sanningar” som påverkar hur vi reagerar och tänker. Du är just nu på väg att upptäcka att du själv kan besluta vad som är sant och rätt för dig. Oavsett vad andra människor eller samhället anser.

Du är inte din fiende. De hämmande rädslor du bär på finns där för att skydda dig mot en oftast inbillad fara. De har alltid funnits där för att skydda dig när du inte förstått. Insikt och medvetenhet leder dig på rätt väg för att kunna omvandla energi och rikta den mot det du vill ha, göra, känna och vara.

Du är här för att förstå dig själv. Inte för att bli förstådd av andra. Ofta kretsar våra liv kring att behaga vår omvärld på ett eller annat sätt. Val vi gör präglas av vad som förväntas av oss utifrån den sociala kontext vi befinner oss i. Men vad vill vi om vi frågar inåt, vad får våra hjärtan sjunga? Hur blir vi trygga nog att våga känna efter, att våga stå kvar i vår egen längtan och välja utefter det. Vi är ämnade för lycka, livet behöver inte vara en kamp men valet är ditt och kan bara bli till om du vågar släppa taget om konstruktionerna och luta dig in mot din egen kärna.

Hur du håller balansen

Man kan föreställa sig det mänskliga livet som en form av balansgång. Att målet är att inte falla utan att hålla balansen då en perfekt balans är ett mycket tillfredsställande tillstånd. Om vi tänker oss att på ena sidan finns minus och andra sidan plus. Minus kan vara rädsla, sorg, ego eller hat. Plus är kärlek, lycka välbefinnande eller ljus. 

Om man under balansgången märker att man dras åt ett av hållen är det naturligt att räta upp sig eller kompensera för att återställa balansen. Om ens tillstånd blir alldeles för egostyrt eller negativt krävs en viss form av handling för att väga tillbaka mot en sundare balans. Om tillståndet befinner sig “för mycket” på plussidan förlorar man kontakten med balansen och anledningen, kontrasten till att man väger mot plussidan. Därför skapas en reaktion som gör att man går in mer mot mitten.

coacha ahtola


Att befinna sig stilla i mitten är ett tillstånd att eftersträva. Det är tomheten, tystnaden och stillheten mellan tankar eller andetag. Men det är dock mer av ett ickefysiskt tillstånd som främst används för återhämtning och läkning. Det är inte balansen, det är bara stillheten. Balansen uppnås genom svängningar fram och tillbaka. Genom att du agerar för att inte falla för långt in i endera sidan upprätthåller du balansen, du skapar själv balans  och det är det som är balans i livet. Svängningarna fram och tillbaka. Hur vi pendlar mellan kontraster och aldrig är stilla en längre stund. Du agerar för att skapa balans.

Alltså, det enda sättet att kunna ha balans är genom att kompensera för någon form av obalans. För att kunna ta dig framåt i balansgången och komma någonstans måste du försätta dig ur balans genom att ta steg framåt och sträva efter att komma någonstans. Annars blir du bara stilla och kommer ingenstans.

Uppskatta svängningarna, obalansen och kontrasterna som ständigt får dig att sträva mot utveckling, expansion och framgång.