Skillnader och likheter mellan hypnos och meditation

Det är inte underligt att många drar likhetstecken mellan hypnos och meditation. Människor som är intresserade av personlig utveckling och optimal prestation använder sig av båda och det ser ungefär likadant ut. Den som använder sig av självhypnos eller hypnos för att förändra beteenden sitter eller ligger oftast med slutna ögon i ett avslappnat tillstånd precis som den som mediterar.

Att hypnos, självhypnos och meditation dessutom visar på mycket goda effekter för stresshantering, motivation och fokus gör att många vill lära sig hur man mediterar eller gör hypnos till en självklar del av sin dagliga rutin.

hypnos-meditation

Om du för 10 år sedan sa att du mediterar kunde det hända att människor tittade lite snett på dig och drog slutsatsen att du även var haschtomte och arbetslös. Ungefär. Om du idag 2021 säger att du inte mediterar kan du få underliga blickar. “Vad gör du då istället?” Dit tror jag även hypnos är på väg. Behovet av effektiva tekniker för hantera stress och prestera på en högre nivå är allt större och att ge fler människor tillgång till sin inre potential och power är något som jag brinner för. Men:

Är hypnos och meditation samma sak?

Det korta svaret är Nej. Här kommer några punkter som förklarar varför:

Hjärnvågor. De brukar delas in i fem olika stadier, Gamma, Beta, Alfa, Theta och Delta och det beror på med vilken frekvens hjärnvågorna rör sig. I gammastadiet är hjärnan mycket aktiverad som t ex vid inlärning och att ta in information. Dock är det svårt att vara kvar i detta stadie under en lång tid. Betastadiet är det normala “vakna” tillståndet när hjärnan arbetar och tänker. Alfastadiet kallas även det meditativa stadiet som du uppnår vid avslappning och det mentala tempot saktar ner. Som när du sluter ögonen och låter tankarna driva iväg på egen hand. Thetastadiet kallas det hypnotiska stadiet där hjärnan befinner sig mellan sömn och vakenhet men också under hypnos. Hjärnans olika delar får lättare att kommunicera med varandra, lösa problem och du är mer öppen för nya tankar och suggestioner. Deltastadiet är du i när du sover och inte är medveten. När du mediterar befinner du dig ofta i alfastadiet då tankarna saktar ner och du allmänt känner dig mer avslappnad och lugn. Under hypnos är hjärnan i thetastadiet. Öppen för intryck och förslag, utan kritiskt tänkande. Den som är van vid att meditera kan även ta sig till thetastadiet utan större problem

Syfte. Även om både hypnos och meditation har som syfte att få dig att må och fungera bättre och sänka stress sker det på olika sätt. Den som mediterar är oftast fokuserad på att observera sina tankar utifrån utan att ingripa. Det handlar om att lära sin hjärna att behålla lugnet och kontrollera sina känslor. Det är framför allt en teknik du lär dig för att använda på egen hand och optimalt varje dag. Hypnos är något du använder för att aktivt angripa ett specifikt problem eller ämne som du vill förändra. Till skillnad från stillheten du söker i meditation är hypnos ett aktivt tillstånd där man använder olika tekniker för att skapa förändring i ett beteende eller känsla.

Metod. Meditation gör du ofta på egen hand genom att själv använda din koncentration,andning eller ditt fokus för att sakta ner dina hjärnvågor. Hypnos är mest effektivt när den sker under ledning av en hypnotisör. Visst kan du använda självhypnos men även den sker ofta i form av inspelade ljudfiler som kan vara inriktade på ett specifikt problem som prestation, egenvärde eller stress. En av anledningarna till att många blandar ihop meditation med hypnos är att det blir allt vanligare med ljudfiler med guidad meditation som liknar självhypnos.

meditation-hypnos

Jag tänker inte säga att det ena är bättre än det andra. Det som funkar för dig är bäst för dig. Det viktiga är att du gör någonting som är positivt för din personliga utveckling och stresshantering. Personligen tycker jag såklart att hypnos fungerar bättre för mig, jag föredrar action och när det händer grejer man kan se resultatet av med en gång men självklart mediterar jag också då och då. Det kan ibland vara kämpigt att jobba med sig själv men ärligt talat, vad kan vara mer intressant och givande?