Hur effektivt är hypnos?

Jag tänker inte hålla dig på halster utan svaret kommer direkt:

Hypnoterapi är mycket effektivt jämfört med annan terapi. Jag tror att man i dagsläget kan räkna med ca 15-25 sessioner KBT som är det man oftast hänvisas till inom “vanliga” sjukvården.

Jag träffar mina klienter i genomsnitt 3-4 sessioner och tror att det ligger på ungefär samma siffror hos mina kollegor. Sen är det ju givetvis så att resultaten också beror på kemin och tilliten mellan klienten och hypnotisören och klientens öppenhet för förändring.


Men hur kan det komma sig att hypnoterapi är så effektivt? Många av de problem vi har med känslor, beteenden, tankar, självbild osv är inte logiska och medvetna. De går snarare på autopilot och vi är oftast omedvetna om dem. Dessa inlärda program finns i vårt undermedvetna vilket är det sinne man jobbar i med hypnoterapi. 


Det jag också gör är att använda det undermedvetnas språk, bilder och känslor för att lättare skapa förändring. Så att fler delar av hjärnan kan kommunicera och sända signaler fram och tillbaka och självklart även med resten av kroppen. Om problemet finns i ditt undermedvetna ska vi inte använda det medvetna sinnets språk. 

En studie som ofta citeras är den metastudie som Alfred Barrios gjorde 1970 som publicerades i American Health Magazine. Hypnoterapi jämfördes med psykoanalys, som inte används i så hög grad idag och Behavioral Therapy som är en föregångare till KBT.  Han ville se hur många sessioner som krävdes för att nå framgång, alltså att bli fri från problemet eller lindra det avsevärt. 

Studien visade att när det kom till psykoanalys blev 38% bättre efter 600 sessioner. Ja du hörde rätt. 600 sessioner. 

Med BT blev 72% bättre efter 22 sessioner. Det är ju rätt bra eller?

När han studerade hypnoterapins effektivitet kom han fram till siffror som borde förändra sjuk-och friskvårdens inställning till terapi. Även samhälls-och landstingsekonomer borde se närmare på dessa siffror. Med hypnoterapi blev 93% bättre. 93%! Nästan alla fan i mig. Och lyssna nu. På 6 sessioner. 

Nu har det ju hänt en del på 50 år så 6 sessioner är ändå ganska många sessioner för ett problem. Men fortfarande så är hypnoterapi oerhört effektivt.