Är hypnos lagligt?

Är hypnos olagligt?

Det är lagligt att använda hypnos så länge du håller dig inom reglerna för vad en person inom komplementär-eller alternativmedicin får göra. Man får t ex inte hävda att man kan bota eller behandla sjukdomstillstånd om man inte är legitimerad hälso-sjukvårdspersonal.

Som hypnotisör gäller samma tystnadsplikt enligt lagen som för liknande yrken, t ex psykologer. 

Jag är privatpraktiserande hypnoterapeut och inte kopplad till landstinget eller liknande. Jag har inte och behöver inte någon form av officiell licens från myndigheterna. Jag jobbar inte heller med sjukdomar utan hjälper mina klienter komma förbi mentala blockeringar och negativa beteenden. I vissa fall kan jag också lindra symtom som t ex vid IBS eller ångest.

Däremot är scenhypnos olagligt om du inte har tillstånd från socialstyrelsen vilket ju är ganska konstigt. Det bygger på en gammal lag som inte tagits bort. Antagligen för att det finns alldeles för få scenhypnotisörer och inget intresse från politiskt håll att ta bort den lagen. Men jag kan stolt säga att jag haft tillstånd för alla offentliga framträdanden jag gjort som hypnotisör på scen.